Που διαφέρει το Ιταλικό παγωτό

Που διαφέρει το Ιταλικό παγωτό

Σίγουρα όλοι θα έχετε ακούσει – εαν όχι δοκιμάσει – για το Ιταλικό φρέσκο παγωτό Gelato και πως αυτό διαφέρει από τα κοινά παγωτά. Τι είναι αυτό που κάνει το Ιταλικό παγωτό να διαφέρει; Τι είναι αυτό που κάνει το παγωτό των γειτόνων να είναι τόσο ξακουστό σε όλο τον κόσμο; Σ’αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε πως η διαδικασία παραγωγής, από τις α’ ύλες μέχρι τις μηχανές αλλά και το σερβίρισμα στον πελάτη, διαφέρει και κάνει την διαφορά έναντι άλλων παγωτών ανά τον κόσμο.

Κατ’αρχην οι γείτονες Ιταλοί χρησιμοποιούν άριστες α’ ύλες παγωτού με ό,τι σημαίνει αυτό(αυξημένο κόστος, δυσκολία εύρεσης, δυσκολότερη παραγωγή,κτλ). Όλες οι α’ ύλες είναι φρέσκιες και συνήθως από μικρές ποιοτικές φάρμες – δεν χρησιμοποιούνε τυποποιημένα προϊόντα παρά στο ελάχιστο.
Παίρνοντας ως βάση τις ποιοτικές α’ ύλες(αυγά,γάλα,κρέμα γάλακτος,φρούτα,κτλ) το παγωτό έχει ήδη εξασφαλίσει τις καλύτερες περγαμηνές για να βγει ένα προϊόν πολύ ανώτερο ποιοτικά.
Έχοντας το καλύτερο μίγμα παγωτού με τις καλύτερες α’ ύλες, οι Ιταλοί σεφ περνάνε στο επόμενο βήμα που είναι η παρασκευή του παγωτού στα καλύτερα μηχανήματα. Οι Ιταλικές παγωτομηχανές παραγωγής παγωτού είναι μηχανήματα πολύ υψηλής ποιότητας και αξιοπιστίας. Παράγουν ένα προϊόν καταπληκτικό – ένα παγωτό αφράτο, μαλακό και ομογενοποιημένο όσο τίποτα.
Έτσι λοιπόν, τόσο οι υψηλής ποιότητας α’ ύλες όσο και οι παγωτομηχανές, είναι πράγματα ποιοτικά και αυτά αντικατοπτρίζονται στο τελικό παραγώμενο προϊόν.
Μεγάλη σημασία έχει να αναφέρουμε εδώ ότι οι α’ ύλες των περισσότερων Ιταλικών παγωτών είναι ελαφριές χωρίς πολλά λιπαρά – όπως π.χ. συμβαίνει εδώ στην Ελλάδα με τα μικρά παγωτατζίδικα. Στην Ιταλία ποντάρουν πολύ στην αγνή φυσική γεύση του πρωτογενούς τομέα οπότε δε χρειάζεται να συμπληρώνουν με έξτρα λιπαρά τα μίγματα για να έχουνε γεύση. Οπότε τα παγωτά των Ιταλών είναι αρκετά ελαφριά και σε μερικές περιπτώσεις δεν έχουν καθόλου γάλα ή ζάχαρη εξτρά – τα λεγόμενα παγωτά σορμπέ.

Αφού αναλύσαμε το στάδιο της παραγωγής με τα μίγματα αλλά και τις παγωτομηχανές, το επόμενο στάδιο είναι το στάδιο της συντήρησης του φρέσκου παγωτού αλλά και του σερβιρίσματος. Έτσι, σε όλα τα παγωτατζίδικα στην Ιταλία θα βρούμε μεγάλες και φουντουριστικές βιτρίνες παγωτού να σε ελκύουν με τα τρομέρα, στο μάτι σε πρώτη φάση, παγωτά τους. Οι βιτρίνες παγωτού που χρησιμοποιούν οι Ιταλοί είναι βιτρίνες υψηλής ποιότητας, αρκετά ακριβές και με βεβιασμένη ψύξη (ψύξη με αέρα). Που σημαίνει ότι το παγωτό διατηρείτε φρέσκο και ανάλαφρο για αρκετές ημέρες μετά την παραγωγή του, σε αντίθεση με τις βιτρίνες στατικής ψύξης.
Στο σερβίρισμα επίσης, οι Ιταλοί χρησιμοποιούν στο μεγαλύτερο ποσοστό, ποιοτικά χωνάκια από μπισκότο και όχι τα χωνάκια “αφρός” που βλέπουμε σε αρκετά μαγαζιά εδώ. Το χωνάκι αυτό, φρεσκοψημμένο, είναι κι αυτό μέρος της διαφοράς που κάνει στο καταπληκτικό προϊόν.

Συμπεραίνουμε ότι δικαίως το Ιταλικό παγωτό είναι στα διακεκριμμένα παγωτά όλου του κόσμου, καθώς τόσο οι ακριβές και ποιοτικές α’ ύλες όσο και η χρήση των καλύτερων μηχανημάτων(παγωτομηχανές και βιτρίνες παγωτού) το κάνουν να ξεχωρίζει και να ηγείται παγκοσμίως στο χάρτη του χύμα φρέσκου παγωτού.

Comments are closed.

Post Navigation